WRlogo
Weekly Rest
Jouw digitale marketing stop

Wat is digitale marketing?

Tablet met symbolen over online marketing

Digitale marketing is de marketing van producten of diensten aan de hand van digitale technologieën. Het belangrijkste onderdeel van digitale marketing is online marketing.

Voorbeelden

Voorbeelden van online marketing zijn search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA), social media marketing, e-mailmarketing, display advertising, influencer marketing, …

De ontwikkeling van e-books en games voor marketingdoeleinden valt ook onder digitale marketing, en hebben niet noodzakelijk een online component.

Ook traditionele kanalen zoals tv-reclame en sms-berichten zijn onderdelen van digitale marketing.

Definities

Op marketingfacts.nl is deze definitie terug te vinden:

Digitale marketing is de discipline waarmee de marketingdoelstellingen van een onderneming worden gerealiseerd via online en interactieve media, kanalen en concepten. Digital Marketing is gericht op realisatie van klantkennis en waarde van de klant. Het uitgangspunt daarbij is het bouwen van een duurzame relatie met (potentiële) klanten door in dialoog met hen te zijn.

Digitale disruptie

De toenemende digitalisering verstoort de markt en dus ook de traditionele benadering van marketing. Nieuwe digitale verdienmodellen doen hun intrede en de focus van marketing verschuift naar digitaal. Daardoor spelen marketingprocessen steeds vaker een centrale rol in organisaties.

Dit schreef Bert van Wassenhove in ‘Een digitaal marketingplan in 100 dagen’ over digitale marketing’:

Het is vandaag voor iedereen duidelijk dat het niet eenvoudigweg over een nieuw kanaal gaat, maar over een fundamentele disruptie in het maketingdenken.